ZAŠČITA PRED VODNIM KAMNOM

MEHČALNE NAPRAVE

Trda voda in minerali

Trda voda pomeni zgolj to, da so v njej raztopljene kamnine oziroma minerali, in ker Slovenija leži na področju, kjer je veliko apnenca, ki je v vodi topna kamnina, je voda pri nas seveda trda. Koliko apnenca je v njej? Veliko – a ne na tak način, kot si predstavljamo. Res je, da se lahko namere na dnu grelnika posode vodni kamen v roki nekaj mesecev, po drugi strani pa na primer vemo, da se na primer apnenec v kraških jamah, kjer se nalaga stalagmite in stalaktite, kopiči izjemno počasno. In ljudje smo bol podobni kraškim jamam, kot pa grelnikom – vodni kamen se v našem telesu ne more intenzivno nalagati, saj naravni procesi v njem skrbijo za izločanje in predelavo.

Predelavo? Ja, res je. Nekaj »vodnega kamna« je pravzaprav koristno, saj telo potrebuje tudi najrazličnejše minerale. Prav zaradi tega tudi pijemo različne mineralne vode, ki so bogate z različnimi »kamni« oziroma minerali, marsikdo pa si mineralno vodo pripravlja tudi sam doma – zadnja leta je prav v modi, da imamo doma posebne kamne, ki jih nato namakamo v vrču z vodo, preden to popijemo.

Kakor koli – vodni kamen torej ni nekaj, kar je nujno slabo, res pa je, da je odvisno predvsem, koliko kamna je v vodi in kakšen je. S celo gora apnenca si nimamo kaj pomagati …

Zakaj filtracija vode?

Če se odločite, da boste vodo v svojem stanovanju filtrirali in bo šla v celoti skozi pretočni filter, boste iz nje odstranili zelo veliko vodnega kamna. S tem boste omejili kamen, ki obremenjuje vaše gospodinjske naprave (in vam za to ne bo potrebno kupovati kemikalij iz TV oglasov), vaša voda bo bolj prijetna za pitje (ker toliko apnenca gotovo ne potrebujete), vodni kamen se pri tuširanju ne bo nabiral na vaši koži in laseh (ki zaradi obloge vodnega kamna postanejo nesijoči in težki), poleg tega pa se boste tudi pri čiščenju manj jezili – le kdo ima namreč veselje uporabljati čistila z belilom, da se znebi madežev vodnega kamna na keramičnih ploščicah in kabini prhe?